Articole

Arhetipurile și mitul personal

arhetipuri

Arhetipurile sunt motive, tipare, tipologii universale, vechi, preexistente, pe care le regăsim pretutindeni (arhe = vechi) și care se repetă mereu.

Reprezintă modele umane primare, din punct de vedere comportamental, atitudinal, cu trăsături de personalitate și chiar fizice specifice fiecărei tipologii, care sunt transmise mai departe, ca rezultat al învățării a cât mai multe despre natura umană. Arhetipurile sunt o zestre colectivă a evoluției umanității, care ne vorbesc despre experiențele personale inițiale, devenite ulterior colective, acceptate și împărtășite universal. De aceea arhetipurile provoacă emoții profunde, pentru că ne conectează la ancestralitatea noastră, la ADN-ul nostru ca umanitate evolutivă.

În toate culturile, religiile, crezurile, în folclorul și literatura universale, printre multitudinea de arhetipuri, vom regăsi arhetipuri primordiale ca: Marea Mamă/ Regina/ Împărăteasa, Regele/Împăratul/ Tatăl, Magicianul, Bătrânul, Copilul, Trickster-ul, Eroul, Salvatorul, Diavolul.

Fiecare arhetip are o latură pozitivă și una negativă, așa cum suntem și noi și tot ceea ce ne înconjoară. Câteva exemple ale influenței asupra noastră a celor două aspecte:

– latura pozitivă a arhetipului Marii Mame este despre spirit matern, conținere, sacrificiu, hrană, afecțiune, protecție – Sfânta Maria, Geea, Sfânta Vineri – mama tuturor copiilor înfricoșători, ”lighioanele pământului”, de care Fata Moșului și Fata Babei trebuie să învețe să aibă grijă, Te Fiti. Latura negativă ne avertizează în legătură cu puterea ei absolută asupra propriilor copii. De fapt… asupra tuturor. Putere de viață și de moarte, de început și de sfârșit. Poate fi geloasă, irațională, sub aspectul ei distructiv regăsind-o ca Lilith, Kali, Hera. Vrăjitoarea, Seducătoarea (Afrodita, sirene, entități feminine de tip Succubus), Fecioara (copila păcălită, a cărei inocență îi este furată – Persephona, Psyche, Scufița Roșie, Albă-ca-Zăpada) sunt toate ipostaze ale feminității, ale arhetipului Marii Mame.

Regele/Împăratul/Tatăl – arhetipul autorității și puterii, al curajului și unității. Vorbește despre maturitatea de a conduce și de a lua decizii. Latura sa negativă poate indica setea de putere, tiranie, nevoia excesivă de control.

Magicianul, sub aspect pozitiv: indică transformare, cunoaștere ezoterică, inițiere, alchimie/sinergie/unirea contrariilor. Latura negativă poate însemna iluzii, aparențe înșelătoare, lipsa de control, evadare din realitate sau așteptări nerealiste.

Bătrânul este despre ghidare, ghid interior, înțelepciune, unirea cu Sinele – Gandalf, Yoda, imaginea asociată lui Dumnezeu.

Copilul – spirit ludic, aduce energie, creativitate, renaștere, resurse, dar și condiția de veșnic copil – infantilism emoțional, narcisim, refuzul responsabilității, nevoia de protecție ori dorința de întoarcere în perioada copilăriei pentru a retrăi momente frumoase ori poate pentru repararea unei(or) traume.

Trickster-ul – Păcală, Nebunul, Arlechinul, Bufonul, Vulpea sau Maimuța Șireată, Hanuman, Loki. Cei care au acest arhetip printre cele dominante: sunt puși pe șotii, enervante de multe ori, mint, caricaturizează. Pozitivat, Trickster-ul are un rol de compensare, ridiculizând egocentricii. Ne ajută să ne prefacem a fi naivi pentru a ieși din situații dificile.

– latura pozitivă a arhetipului Eroul este spiritul de învingător, de apărător, personajul pozitiv. Negativ, poate indica nevoia de recunoaștere, un Eu inflaționat. Spre deosebire de Erou, Salvatorul nu are nevoie să fie văzut și aclamat pentru faptele sale – recunoscut – însă sub aspectul negativ poate manifesta un spirit de sacrificiu excesiv, nevoia de a se pune pe ultimul loc, de a uita de sine, sau chiar un complex de superioritate camuflat (inconștient, de cele mai multe ori) într-o smerenie mesianică.

Diavolul este asociat cu fricile, vinovățiile, neputințele noastre, conștiente și inconștiente, cu Umbra personală și/sau colectivă (vezi articolul: Umbra – partea ascunsă a personalității).

Basmele, desenele animate, filmele și jocurile care  ne plac și liniștesc atât de mult în copilărie ne introduc într-o lume a arhetipurilor. Facem cunoștință cu toate modelele amintite, care sunt niște arhetipuri foarte puternice, primordiale. Este fascinant, ne lăsăm seduși, de mici, de fiecare în parte.

Vom prefera, iubi, admira un personaj anume sau o tipologie anume și povestea lui. Este foarte posibil ca personajul și povestea lui să devină mitul nostru personal. Psihoterapia ghidează către conștientizarea și înțelegerea mitului personal. Ne ajută să înțelegem care sunt tiparele  și mecanismele după care  funcționăm, raportându-ne la mitul personal. Unul dintre principalele efecte ale conștientizării este că ne ajută să identificăm pattern-uri care ne-au fost de folos în trecut, și care acum au nevoie de o transformare, de o actualizare ori chiar de o încheiere, pentru a putea evolua ca indivizi.