Articole

Anima și Animus – perechea noastră interioară

anima si animus

Anima  este calitatea feminină a sufletului unui bărbat.

Această imagine sufletească a bărbatului referitoare la femeia interioară se formează pe baza a trei surse:

  1. Familia, rudele mijlocesc formarea unei fațete primare a imaginii femeii ca parte din sufletul unui bărbat, în special mama.
  2. Contextul cultural-istoric din care face parte bărbatul. În unele culturi femeia este celebrată și acceptată ca fiind puternică, ba chiar cere venerare, în altele, este docilă și submisivă. Astfel, aspectul istoric și cultural prin care bărbații văd și abordează feminitatea structurează Anima;
  3. O imagine moștenită a femeii. Dacă primele două sunt bazate pe experiența bărbatului, această sursă este apriorică, înnăscută.

În inconștientul bărbaților există deja modele străvechi prin care fiecare înțelege esența femeii.

Jung le definea ca fiind ”cristalizări ale tuturor experiențelor seriei de strămoși fără a fi însă aceste experiențe în sine”. Cu alte cuvinte, este posibil ca unul dintre străbunici să fi avut experiențe pozitive cu o femeie cu anumite caracteristici morale, comportamentale și chiar fizice.

Strănepotul este posibil să prefere același gen de femeie ca al străbunicului său, fără să știe ori conștientizeze  acest aspect, fără să înțeleagă de ce preferă o anumită tipologie ori trăsături specifice. Pur și simplu există în interiorul său preferința pentru acel gen de femeie iar el i se supune.

Anima pozitivă se referă la disponibilitatea bărbatului de a accepta că are și o latură feminină. Un astfel de bărbat nu-și va reprima sensibilitatea, sentimentele, spiritul artistic, estetic, intuiția.

Conectați cu partea lor feminină, relaționează armonios cu femeile, în general, nu numai în relațiile romantice. Sunt probabil candidații cei mai potriviți pentru titluri ca: iubit, soț, tată, coleg bun, dacă am întreba mai ales femeile care îi cunosc.

La polul opus, sunt bărbații care își neagă  latura feminină, care își împing în inconștient emoțiile și trăirile pe care le consideră nepotrivite pentru un bărbat. Astfel de bărbați sunt cei care consideră că un ”bărbat puternic” este un bărbat aspru și rigid.

Neacceptându-și latura emoțională, Anima este investită cu negativitate, bărbatul proiectând pe femei trăsături negative ca: șiretenie, iubire interesată, infidelitate, imoralitate etc.. Ca tipologie, regăsim aici bărbatul cu tendințe de isterie, aplecare către intrigă, chiar misogin.

Jung le-ar spune bărbaților din această categorie așa: „Niciun bărbat nu este atât de masculin, încât să nu posede nimic feminin.” (C. G. Jung, Două scrieri despre psihologia analitică)

Animus este  calitatea masculină a sufletului unei femei. Ia naștere în interiorul femeii așa cum li se întâmplă și bărbaților cu Anima, structurându-se pe modele familiale, socio-culturale și imagini atavice.

O femeie cu latura masculină asumată va fi una care va reuși să aibă un discurs logic, succes profesional, spirit practic, inițiativă și chiar să fie un leader (”head”), fără să-și piardă din feminitate. Femeia cu un Animus pozitiv are o relație de parteneriat cu bărbatul său interior, nefiind dominată de un aer masculin incontrolabil. Pentru că Anima (Eros) produce emoții, stări sufletești, iar Animus (Logos) produce dezbateri, opinii, acțiuni.

Femeile cu masculinitatea neintegrată pot fi argumentative excesiv, cu convingeri rigide, ajungând până la a dori să aibă mereu și primul și ultimul cuvânt, să controleze inițierea, desfășurarea și deznodământul acțiunii, fiind convinse că știu să facă totul mai bine. Aceasta pentru că sunt controlate din inconștient de un Animus potrivnic, îndărătnic, neprietenos, inflexibil și chiar primitiv.

Animus și Anima arată ca niște mozaicuri, compuse din trăsăturile fizice și comportamentale ce aparțin tuturor persoanelor importante cu care am venit în contact pe parcursul vieților noastre, plus altele provenite din celelalte surse explicate. Se poate ca o persoana cu care am avut o scurtă dar intensă interacțiune să ne influențeze puternic, pentru totdeauna, în aceeași măsură în care ne-a influențat tatăl ori o altă figură masculină permanentă. La fel cum este posibil ca o singură figură masculină pozitivă să aibă puterea să domine o suită de alte figuri maligne, reușind să imprime Animus-ului o forță benefică. Are legătură cu  misterioasa orânduire a vieții noastre interioare și cu felul în care reacționăm la emoții.

Bărbatul cu Anima nefamiliară, sălbatică, neabordată este posibil să dezvolte tendințe machiavelice, cu păreri nu foarte bune despre femei, sâcâitor, tipicar, fără a-și conștientiza latura de doamnă clevetitoare.

Bărbații și femeile prieteni cu Anima și Animus-ul lor nu înseamnă că își pierd din masculinitate ori feminitate, ci din contră, sunt oameni complecși, ce funcționează la un nivel superior față de ceilalți.