Ce este enantiodromia?
Enantiodromia este un termen jungian ce definește transformările personale generate de trecerea în cea de-a doua jumătate a vieții, în care personalitatea noastră suportă schimbări, uneori chiar radicale. De obicei, survine în perioada treizeci – patruzeci de ani și este cunoscută, mai larg, ca fiind ”criza vârstei de mijloc”.
În sprijinul ideii că suntem construiți să trăim viața ca întreg, enantiodromia vine și ne ajută să experimentăm și să conștientizăm stări, emoții, situații inedite, ba chiar să avem curajul de a lua decizii considerate cândva ”nebunești”, greu de dus la îndeplinire.
In enantiodromie suntem din ce în ce mai receptivi la a ne trăi pasiunile, așa că mulți alegem să facem și schimbări profesionale, acum, alegând ceea ce ne place. Ne putem juca îndrăzneț cu aspectul, înfățișarea, cu stilurile vestimentare.
De exemplu, dacă până în treizeci și cinci de ani o persoană a fost introvertă, retrasă, tăcută, se poate surprinde cu manifestări de extraversie, cu nevoia de a vorbi în public, de a dori să socializeze mai mult, de a avea mai mulți prieteni, de a ieși în evidență.
Nu de puține ori enantiodromia este factorul declanșator al unor evenimente majore ca: separări, divorțuri, schimbări de dinamică a cuplului, reconversie profesională, schimbarea anumitor preferințe și chiar dispariția sau apariția unor afecțiuni.
În funcție de cât de dispuși suntem să acceptăm schimbările aduse de enantiodromie traversăm această punte între cele două perioade ale vieții mai lin, armonios, cu interes și entuziasm, ori din contră, cu depresie, teama de a îmbătrâni (aici este o discuție mai amplă referitoare la cât de impliniți ne simțim în momentul enantiodromiei, pe care o voi aborda într-un viitor articol), rezistență la schimbare, decizii și acțiuni iraționale.
Enantiodromia, în câteva cuvinte, ”răstoarnă” opusele și ne trezim în situația de a ne defini în niște termeni noi, câteodată totalmente opuși față de ceea ce ne era familiar. Poate fi considerată o provocare majoră a vieții.
Ea vine și ne ajută să înțelegem că este momentul să ne ascultăm inima, intensificându-ne dorința să ne valorizăm viața și s-o trăim prezenți, conștienți de noi. Enantiodromia activează individuarea.