În cabinet
Ședințele se desfășoară în cabinet, online ori la telefon. O ședință durează cincizeci de minute.
Confidențialitatea este o condiție fundamentală, nu o alegere. Este un principiu legislativ și deontologic vital, scopul fiind binele și protejarea pacientului, începând cu identitatea, până la aspectele de viață, împărtășite în cadrul terapeutic.
Psihoterapia jungiană este o terapie dinamică, de profunzime, complexă, care se întinde pe o durată nedeterminată de timp, mai scurtă sau mai prelungită – fiecare dintre noi fiind unici, fiecare având timpul, ritmul, povestea și nevoile noastre personale. Progresul în conștientizarea de sine începe de la prima ședință.
Este fascinant să ne cunoaștem ființa inconștientă prin intermediul analizei viselor, de exemplu, dar nu este musai. Uneori consilierea și dialogurile introspective sunt suficiente. Totul se întâmplă în limita dispoziției și deschiderii tale.
Analiza viselor este una dintre metodele principale cu care psihoterapeutul jungian lucrează în cadrul terapeutic. Inconștientul ne vorbește cu ajutorul viselor despre traume, dorințe și resurse, însă acesta se exprimă prin simboluri.
Devoalarea mesajelor onirice se face prin înțelegerea acestor simboluri. Arhiva decriptării la care se recurge este atât personala cât și universală. Fiecare dintre noi avem o colecție particulară de simboluri ce se cer a fi tălmăcite, pentru a le înțelege sensul și a putea găsi soluții și vindecare.
Terapeutul potrivit
Nu ne oprește nimeni să calificăm psihologii în ”psiholog bun” sau ”psiholog slab”, avem tendința să ne simplificăm constatările, însă, de fapt, aș spune că este vorba despre psihologul potrivit sau nepotrivit, în funcție de personalitatea și nevoile fiecăruia.
Este vorba și despre momentul potrivit. Momentul potrivit este momentul în care decizi, cu inima deschisă, că este benefic să mergi la terapeut.
De aceea este foarte important să se discute orice aspect legat de relația terapeut-pacient, pentru a înțelege împreună cum se poate armoniza. Să avem curajul să spunem ceea ce simțim, fără teama de a fi respinși ori neînțeleși.
E drept că uneori gafăm, uneori pur și simplu nu știm ce să spunem ori să alegem, însă este omenește, așa că o să ne acceptăm așa cum suntem și vom începe să construim împreună. Din orice stângăcie avem de învățat, și dacă nu este de învățat, putem să ne amuzăm.
Ceea ce considerăm inițial că nu merge, în orice domeniu ori situație, reprezintă de fapt un avantaj. Avantajul de a înțelege care este punctul de pornire pe drumul evoluției personale.
Ce tratează psihoterapia/consilierea?
Probleme de suflet, de viață, în cadrul dialogurilor cu sens, în liniște, pe fotoliu:
- depășirea perioadelor dificile ce survin în urma unei despărțiri, divorț, deces; terapie post-traumatică
- complexul de inferioritate;
- creșterea stimei de sine și conștientizarea propriei valori;
- identificarea și rezolvarea dificultăților în cuplu;
- dificultăți de relaționare cu sexul opus;
- sexualitate;
- masculinitate – feminitate;
- teama de abandon/separare/singurătate;
- teama de atașament și teama de respingere;
- dificultăți de relaționare cu membrii familiei;
- frustrări, tristețe, nemulțumiri, sentimentul de nedreptate;
- tulburări de alimentație;
- confuzie, greutate în a lua (anumite) decizii;
- autosabotare;
- nevoia de control și nevoia de putere;
- sindromul burnout;
- stagnare profesională;
- conflicte de muncă;
- găsirea vocației profesionale;
- altele.