Articole

Persona versus Persoana

persona

Persona este masca, interfața dintre conștiința individuală și societate.

O mască pe care o purtăm pe de o parte pentru a ne asigura că lumea nu vede anumite aspecte din personalitatea noastră pe care le-ar putea considera neadecvate, pe de alta, pentru a ne asigura că oferim lumii ceea ce așteaptă de la noi –  fiecare își are rolul lui stabilit în societate. Roluri-măști autoasumate și, în egală măsură, atribuite de către alții.

În ochii societății un doctor este ”domnul doctor” și în afara serviciului, la fel și un preot sau un profesor. Ei trebuie să fie niște exemple pentru societate, în orice circumstanță. Așa tindem să ne simplificăm percepțiile asupra celorlalți. Ne este mai confortabil, de multe ori, să relaționăm cu… fațada persoanei.

Societatea confundă adesea indivizii cu persona lor profesională, de exemplu. Sunt oameni care se confundă ei înșiși cu statutul atribuit de societate, răspunzând la întrebarea: „Cine sunt?”, cu funcția sa, rolul în societate sau în familie. ”Domnul general”, ”administratorul blocului”, ”mama/soția lui X”.

Sub aspectul ei pozitiv persona este necesară, asigurându-ne protecția propriei intimități. Ajustează atitudini și comportamente neadecvate. La serviciu ni se cere să lăsăm problemele personale acasă. Un actor de comedie își va juca rolul, chiar dacă traversează o perioadă tristă. Pentru a-și putea păstra serviciul și statutul de comediant va purta masca cerută. Probabil asta încearcă să ne spună lacrimile de pe chipul clown-ului.

Sub aspect negativ, măștile pun stăpânire pe individ și ajunge să se confunde cu rolurile sale, nemaigăsind calea către autenticitate. Această confuzie putând fi factor declanșator pentru nevroze. Ca în filmul ”Masca”, în care personajul nu și-a mai putut-o scoate pentru că pur și simplu i se lipise de față. De amintit că și comportamentul i s-a schimbat sub posesia acelei măști, care căpătase o viață a ei.

Nu de puține ori pierderea unei funcții, statut, pensionare sau alte situații în care persoana nu mai are interfața socială care considera că îl definește generează stări de neliniște interioară, confuzie, sentimentul pierderii valorii personale, suferință profundă, rușine și chiar depresie.

Un alt aspect negativ este că un individ rău-intenționat își poate construi o falsă identitate folosindu-se de fațada unui filantrop, membru de vază al societății, mereu implicat în treburile comunității din care face parte etc.. Această mască este de cele mai multe ori specifică sociopaților. Din cauza atașamentului nostru pentru măști cât mai pozitive și agreabile posibil, nu va fi ușor să-i fie descoperită adevărata personalitate deviantă.

Sunt foarte puțini oameni care decid că pot funcționa fără ajutorul măștilor. Nu poate nimeni să estimeze gradul de curaj și de asumare necesare unei astfel de expuneri. De multe ori poate fi un indicator de inadaptare de diferite cauze, ori revoltă.

Măștile tale cum sunt? Te controlează ele sau ești în control?